BioLabor gyógynövény orrbalzsam összetevői

.

A mandula olaj:

Legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében. A mandula nemesített édes fajtájából nyerik a 10% linolsavat és 90% olajsavat. A nagy molekulájú, telítetlen zsírsavakat tartalmazó mandulaolaj nem szívódik be mélyen a bőrbe, hanem a felső hámréteget, pontosabban a hidrolypid köpenyt védi meg a különböző külső hatásoktól. A mandula olaja A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminnal táplálja a bőrt, enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, a benne lévő E-vitamin továbbá a levegőben található nehézfémeket köti meg.

A szőlőmag olaj:

Az egyik legértékesebb olaj, mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak olajat, és hidegsajtolással ennek a mennyiségnek is csak a fele nyerhető ki. Antioxidáns hatású, és magas a resveratrol tartalma. Ezt a természetes vegyületet a gyümölcs a magjának a védelmében termeli, hogy megvédje azt a baktériumok és paraziták támadásától. A humán gyógyászatban alapanyagként főként természetes antibiotikumnak használják, fertőtlenítő hatása igen magas, érfal tisztító, és képes a legkisebb hajszálerekben is terjedni, és ott gyógyhatást kiváltani. A resveratrol a vérben haladva szétterül a sejtfalon, gátolja a testidegen baktériumok sejthez kapcsolódását, a paraziták bejutását a sejtbe. Szabadgyök semlegesítő hatása francia kutatások szerint 18,4-szer erősebb, mint a C-vitaminé, így a sejt nagy mennyiségben hasznosítja a természet „életerő” vitaminját. A szőlő gyümölcs rendkívül gazdag forrása a bioaktív, antioxidáns, fenol-vegyületeknek. A szőlőmag telítetlen zsírsavban A-, E-vitaminban, oligomerproantocianidinekben (OPC), flavonoidokban gazdag, ezért anti-aging készítményekben alap hatóanyag, ára miatt viszont csak kis mennyiségben használják mások.

A lenmag olaj:

Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, oxigén- és fénymentes környezetben. Kálium (egyensúly, pH), foszfor (energiatermelés), magnézium (dinamika), kalcium (csontozat, pH), kén (fertőtlenítés), vas (oxigenizáció), cink (ingerátvitel), mangán (ingerátvitel), szilícium (agytevékenység), réz (izület), nikkel agytevékenység, érfal), jód (fertőtlenítés) természetes forrása. A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani. A lenmag további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Ez a fitohormon előanyaga (precurzora) azoknak az ösztrogéneknek, amelyek segítik megakadályozni számos tumorfajta kialakulását és terjedését. Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szívérrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében is. Segíti továbbá a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz.

A bogáncs olaj:

Az összes olaj közül a bogáncs olajnak a legmagasabb a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma (linolsav 75-78%), és vitaminokban, főként E- vitaminban is igen gazdag, amely mérsékli az allergiás reakciókat, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, szabályozza a hámsejtek rugalmasságát, és enyhén nyugtató hatású, flavonoidokat tartalmazó olaj.

A búzacsíra olaj:

A búzacsíra olaj sok tápanyag koncentrált forrása. Ásványi anyagok: vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium. Ebben az olajfajtában van a legtöbb E-vitamin (tokoferolok és tokotrienolok, amik szintén az E-vitaminok családjába tartozó anyagok), amelynek fontos szerepe van a fiatalság megőrzésében és a szív- és érrendszer védelmében. Az E-vitaminon kívül B komplex, K-, A- és D elővitaminok. Az A-provitamin a szervezetben a búzacsíra olajjal kapcsolatba kerülve aktív A-vitaminná alakul. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt és az orr nyálkahártyát rugalmassá és simává teszi, segíti a sérült felület regenerálódási folyamatait.

Aloe Vera:

A tudomány mai állása szerint mintegy 250 féle, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat valamint aminosavakat, gyógyhatású anyagot tartalmaz. A benne található szaponinok például antiszeptikus tulajdonsággal és tisztító hatással rendelkeznek. A növény A-, C-, valamint E-vitaminban egyaránt bővelkedik, ennek köszönhetően segíti a kollagénképzést, valamint a sebgyógyulást. A termékben a következő tulajdonságai miatt használjuk mint összetevőt: fertőzésgátlás, gyulladáscsökkentés, tisztítás, méregtelenítés, immunrendszer erősítés, pH szabályzás, nyugtató hatás, fertőtlenítés, sebgyógyítás.

Calendula olaj:

Alapanyaga a kerti körömvirág. A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olaj természetes gyulladásgátló, fertőtlenítő és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően több bőrgyógyászati készítmény ideális alkotóeleme, és többféle illóolajat például természetes mentont tartalmaz. Hámosító, hűsítő, viszketéscsillapító, sebfertőtlenítő, sebgyógyító és nyálkahártya ápoló hatása miatt használjuk.

A flavonoidok:

A flavonoidok igen széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. Az emberi szervezetben a hajszálerek, vénák-kapillárisok falát tömítik, a kollagén lebomlását gátolják, így erősítik az érfalakat. Erős antioxidáns hatással bírnak, így a bőrfelszín épségének megőrzésében, az orr nyálkahártya hajszálereinek állapotának javításában használhatók eredményesen, gyulladáscsökkentő hatásúak. Antiallergén hatásúak, enzimek aktivitását befolyásolják, antibakteriális hatásúak, és kiemelnénk termékünkben a nyugtató és az asztmaellenes hatást is. Megtalálhatók citrusfélék, csipkebogyó, kamillavirág, és a szőlőmag olajaiban.

Zsírsavak (C18H32O2)

A zsírsavak sav-bázis (pH érték) befolyásolók, ingerület mérték befolyásolók, a viztartásban segítenek, rugalmasságot befolyásolnak, esszenciális zsírsavak, és a szervezet önmaga nem képes előállítani ezeket. A növényi olajok előnye a tisztaságuk, ezért vegetáriánusok is közkedvelten fogyasztják. A linolsav az omega-6 zsírsav, a linolénsav az omega-3 zsírsav család tagja. Linolsav (omega-6) a természetben előforduló zsírsav, csökkenti az izmok vízvesztését, rugalmasságukat befolyásolja, sav-bázis pH egyensúlyozó, az agyműködés, szív- érrendszer, szemek működését segíti, elsősorban a répában, lenolajban és a tejtermékekben található. Linolénsav ( Alfa-Linolénsav, omega-3) a szervezet és az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükséges, csökkenti a felületi kiszáradást, a hidratációban van szerepe. Segít csökkenteni a gyulladásokat, így felgyorsítja a regenerálódást, jó hatással van az ízületekre, nyugtató hatású, serkenti a gondolkodást, javítja a kedélyállapotot, csökkenti a vérrögképződés kockázatát, javítja a koleszterin szintet. Kutatások alapján a linolénsav csökkenti az asztmatikus és allergiás betegségeket, előnyösen befolyásolja a fiatal korban kialakuló bőrbetegségek (ekcéma, pszoriázis és atópiás dermatitisz) gyógyulását, segítik ezek megelőzését. A lenmag olajának 53%-a alfa-linolénsavból áll, a tökmagé pedig 15%-ot tartalmaz.

Összetevőkben szereplő vitaminok

A- vitamin:

Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Antioxidáns, szabadgyök-fogó tulajdonságú, retinoidot, karotinoidokat tartalmaz, a méhpempőben megtalálható anyag. A-vitaminnak, ezen belül a retinoidoknak számos folyamatban, így a retina (szemideghártya) fényérzékenységét biztosító rodopszin (a retina működéséhez nélkülözhetetlen fényérzékeny anyag, látóbíbor) felépítésében, a csontnövekedésben, a reprodukcióban, az embrionális fejlődésben, a hámszövet és a hámszövetek épségének a fenntartásában, a bőr és idegrendszer kifejlődésében és működésében (bőr, nyálkahártya, mirigyhám), és számos más sejt irányításában van lényeges szerepe, továbbá a sejtek sejtfalának átjárhatóságában, azaz a tápanyagok felszívódásában fontos elem. Az A-vitamin tartós hiánya bőr- és nyálkahártya-elváltozásokhoz vezethet. A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk. A retinol segít a nyálkahártyák (légutak) védelmében, csökkenti azok gyulladásának kialakulását és a fertőzéseik ellen védelmet nyújt, mivel támogatja az immunrendszert is.

B1 -vitamin:

A tiaminnak is nevezett B1 vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős, a szívizom és idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges, a szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásához és átalakításához, valamint a szénhidrátokból energiát termelő enzimek működéséhez is elengedhetetlen. Serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget, semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. A közhiedelem szerint megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt. A B1-vitamin élesztőgombákban megtalálható, de a főzés és sütés hőmérséklete már semlegesíti a B1-vitamin biológiai hatását, csak természetes állapotában bioaktív.

B2- vitamin (riboflavin):

A szervezet energiatermeléséhez nélkülözhetetlen, fontos szerepet játszik a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, valamint a vérképzésben, a légzés folyamatában, a nyálkahártyák épségében, antitest-termelésben, növekedésben és a szaporodásban is nélkülözhetetlen. Mindezeken felül az egészséges bőrért, hajért, körmökért és a pajzsmirigy szabályozásában is elengedhetetlen. Hiánya dermatitiszt, vakságot és idegrendszeri problémákat okozhat. Hiányában a nyelv és ajak duzzadása, súlyos béltünetek, fáradtság, a hemoglobinszint csökkenése is felléphet. Vízoldható vitamin lévén természetes úton nehéz túladagolni, bioaktív élesztőben megtalálható.

B6 -vitamin:

Az enzimek gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét, zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában vesznek részt, károsítják a toxinokat, szervezetbe jutott kórokozókat. A szervezetben fontos szerepet játszó enzimek működéséhez a B6-vitamin az elengedhetetlen építőelem szerepét tölti be. Elengedhetetlen az ingerületátvivő rendszerben, az idegrendszer kielégítő működésében, a véralvadáshoz szükséges hemoglobin előállításában, az utóbbi működésében és a génekben tárolt parancsok kibontásában és értelmezésében. A B6 vitamin továbbá szükséges az aminosavakból álló enzimek és fehérjék anyagcseréjéhez, a tápanyag-feldolgozáshoz, emésztéshez, a bőrfelület épségének megőrzéséhez, immunrendszerünk kifogástalan működéséhez. A B6-vitamin olajos magvakban illetve préselt olajaikban megtalálható.

E- vitamin (tokoferol):

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett káros hatású szabad gyököket, antioxidáns hatást fejt ki, így megakadályozza a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Jelentősen befolyásolja a hormonális szinteket, az ingerek feldolgozását, az ingerekre adott válaszreakciók mértékét, a nemi hormonokat, az izomtevékenységet, a bőr, haj állapotát, és az általános vitalitást. A természetes eredetű gamma-tokoferolnak továbbá van rákellenes és gyulladáscsökkentő hatása, míg a mesterségesen előállítottaknak arányosan nem számottevő. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, olajos magvak és olajaik, gabonamagvak, a méhpempő. A termékben található E-vitamin, a szőlőmag, lenmag és aloé vera hidegen sajtolt eljárásával, növényi olajként kerül a készítményben, 100% természetességgel.

.

ANATÓMIAI TÁJÉKOZTATÁS

Az ORR

„A gyomor szája a száj, a tüdő szája pedig az orr!”

A légzés, ezen belül a legfontosabb az orr légzés, az érzékelés 3-5%-át tesz ki minden kémiai folyamatunk szabályzásából. Az orrüreg felső részének nyálkahártyájában elhelyezkedő szaglóhám (olfactory mucosa) kb. 2,3 cm² nagyságú terület, kb. 1000 féle szaglóreceptor van rajta,érdemes tudni, hogy a szaglóreceptorok családja az egyik legnagyobb géncsaládja a genomunknak.

A szaglóhámban fiatalkorban mintegy 10 millió szaglósejt található. A szaglósejtek eredetüket tekintve idegsejtek, saját axonjuk van. Osztódni nem képesek, ezért az életkorral számuk sajnos egyre csökken, miközben a feladatuk életbevágó. A szaglóreceptorok különböző kémiai elemekre, a levegő és gázok kémiai összetételére reagálnak, míg a durvább illatanyagok, mint például a hagymáé, az agyideg orrüregi végződésein érzékelődnek. A szaglóreceptorok feladata, hogy felismerjék a levegőben lévő gázok összetételét, és azok szerint aktiválják a tüdőben lévő receptorok és tüdősejtek aktivitását, például a véroxigén szinthez az oxigén felhasználását, az agytevékenységhez más gázok, ózon, hidrogén, széndioxid, nitrogén szint szabályzását. Receptortípusa Beta2, mediátora az adrenalin. Tudni kell, hogy a szájon át vett levegő esetében a vérgázok szabályzása és hasznosulása azért rossz, mer a szájüregben ízérzékelő receptorok vannak, a levegő összetételének és a tüdő véroxigén szabályzásának levegő összetétel szagérzékelő receptorokra van szüksége, amelyek viszont csak az orrban vannak.

Ezért (is) az anatómiailag helyes belégzés az orron keresztül történik, a kilégzés szájon keresztül történik, fizikai megterhelés esetén a légszomj elkerülésének módja az orrlégzés, ami az agy oxigénellátásának főszereplője, a szívműködés meghatározója, a stressz hormonok és adrenalin szint fő befolyásolója. A vér oxigén szállítója a hemoglobin (vörösvértest), a hemoglobin affinitása viszont 200-szor nagyobb a szénmonoxidhoz (CO), mint az oxigénhez (O2), ezért a légszomj kialakulásának kockázata többszöröse a szájlégzésnél, illetve szájlégzést után orrlégzést használva többszörösére lehet növelni a véroxigén szintet, ezáltal az agytevékenységet, szív kapacitást, tápanyagok elégetését, azaz hasznosítását.

További információ: www.biolabor.hu

 

Fel az oldal tetejére