Hasznos tudnivalók a tűzifáról, fatüzelésről

Hasznos tudnivalók a tűzifáról, fatüzelésrőlAz emberek jelentős része fával fűt télen, de nem mindegy, hogy milyen fát rakunk a tűzre. Sokan úgy gondolják, hogy akáccal kell fűteni, az a legjobb lehetőség, ez azonban nem állja meg a helyét, van jó pár sokkal jobb fafaj is.

A leghasznosabb tudnivaló, hogy kemény- vagy puhafáról van-e szó. Tüzelésre keményfát kell vásárolni, ezeknek ugyanis jóval nagyobb a sűrűsége, mint a puhafáknak, ami miatt hosszabb ideig égnek, és így hosszabb ideig tartják a meleget is. A keményfák között is nagy különbségek vannak, mégpedig a fűtőértékük összevetésében. Ez az a szempont, ahol az akác már csak a középmezőnyhöz tartozik. Ebből a szempontból a cser és a kőris a legjobbak. Ezek adják a legtöbb hőt, és bármilyen kályhába kiválók. A következő szint a bükk és a gyertyán, az akác csak ezeket követi a sorban.

A tüzelés hatékonyságát jelentősen befolyásolja, hogy mennyire száraz a tűzifa. A legtöbb keményfa vizesen is elég, azonban a fűtőértékük lecsökken. Ez különösen igaz egyből a kitermelés után, amikor a fa természetes nedvességtartalma még jelen van. Emiatt az ajánlás az, hogy mindig a kitermelés után várjunk egy fűtési szezont, hogy a fa ki tudjon száradni, és csak utána fűtsünk vele. Ha ez nem is lehetséges, akkor is tavasszal kivágott fával fűtsünk télen, hogy legalább egy fél év legyen a száradásra. Mivel a vizes fa nehezebb, mint a száraz, ezért soha ne tömegre, hanem mindig térfogatra vásároljunk fát, azt nem befolyásolja a nedvességtartalom.